Openluchtspel Baak 2014 “Opoe’s wil is wet!”

Openluchtspel Baak 2014: “Opoe’s wil is wet!” 

Het is eind jaren ’50. Op boerderij ’t Warntinck is opoe Harmsen de baas. Triene, zo heet ze, heeft het, ondanks haar hoge leeftijd, nog altijd voor het zeggen. Haar man Willem, een goeierd, haar zoon Herman, haar schoondochter , en de knecht Gradus hebben niks in de melk te brokkelen. Hoewel zoon en schoondochter al bijna 25 jaar getrouwd zijn en al die tijd ook mee boerden, moeten ze alles vragen aan opoe. Zelfs over de koekjes bij de koffie beslist opoe.  

Kleinzoon Jan, die net afgestudeerd is aan de Hogere Landbouwschool, komt thuis met nieuwe plannen en …… met een meisje uit de stad. En dat, terwijl hij ook scharrelde met Marietje, het buurmeisje. Dat geeft natuurlijk de nodige gespreksstof! Het broertje van Marietje neemt het voor zijn zus op. 

Kleinzoon Frits heeft ook gestudeerd: hij werkt nu bij de Landbouwvoorlichting. 

Kippengeert komt regelmatig op de boerderij om te zien of er nog handel is. Juffrouw Vos van de Streekverbetering probeert moderne ideeën over hygiëne en voedselvoorziening aan de man te brengen. 2 nonnen komen een paar keer op de boerderij als wijkverpleegkundige. 

En dan is er ook nog Derk Kamphuis, de zoon van de directeur van de Sturkafabriek, die aast op een stukje grond. 

Een onverwachte gebeurtenis gaat ervoor zorgen dat de hele situatie op het Warntinck gaat veranderen. 

Het stuk heeft veel mooie contrasten: tussen oud en jong, strabant en goeiig, stad en dorp, ouderwets en modern. Authentieke (landbouw)voertuigen, paard en wagen en dieren op de boerderij geven het stuk een extra dimensie.